Skype: 'Justitie moet ook privacy en grenzen respecteren'
Foto: Reuters
Telecombedrijf Skype moet zich voor de rechter verantwoorden omdat het Mechelse speurders heeft geweigerd een gesprek onder criminelen mee te laten volgen. Dat meldt De Standaard in de ochtendeditie van dinsdag. 's Avonds heeft het bedrijf gereageerd in een officiële verklaring.

Bij een onderzoek naar het Armeense criminele milieu merkten speurders van het Mechelse gerecht in 2012 dat twee verdachten bewust voor dit gratis communicatieplatform kozen. Ze bespraken onder andere de levering van verboden of gestolen goederen.

De onderzoeksrechter besloot bij Skype de toegang tot de gesprekken te vorderen. Omdat het bedrijf op Belgisch grondgebied telecomdiensten aanbiedt, valt het ook onder de Belgische telecomwet, luidde de redenering. Bovendien waren de twee verdachten die de speurders wilden volgen Belgen en bevonden ze zich in ons land. Aan alle voorwaarden om toegang te krijgen, leek dus te zijn voldaan.

Maar Skype weigerde. Het argumenteerde dat het geen telecomoperator is in ons land en dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld Proximus of Telenet niet onder de Belgische regels valt. Het bedrijf zei ook dat het technisch onmogelijk is om toegang te geven tot de gesprekken.

Daarop begon het parket van Mechelen een onderzoek. Persrechter Theo Byl bevestigt aan De Standaard dat de raadkamer het dossier heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank’.

'Ordehandhaving speelt een belangrijke rol in de veiligheid van gemeenschappen', aldus een officieel bericht van Skype, dat via hun communicatiebureau binnenkwam. 'Maar het wettelijke proces moet ook de persoonlijke privésfeer beschermen, internationale grenzen respecteren en technologische verschillen erkennen. Deze zaak voor de rechtbank van Mechelen raakt enkele van deze belangrijke kwesties aan.'

De strafzaak doet denken aan de veroordeling van Yahoo eind 2013. De conclusie was toen dat buitenlandse telecom­aanbieders, zoals Yahoo en Skype, moeten samenwerken met het Belgische gerecht. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig