Een man uit Affligem, in Vlaams-Brabant, heeft een geluidsberm gemaakt tussen zijn huis en de E40, die er vlak achter ligt. Het is een gigantische aarden wal, van 200 meter lang. Hij heeft de wal zelf aangelegd omdat de overheid geen geluidswering wou plaatsen.

Vijf jaar houdt het project Bregt Van Goethem (31) al bezig. Een jaar lang kapte en kliefde hij de dennenbomen in zijn tuin, die heel diep is en pal naast de autosnelweg ligt. Dan was het jaren wachten op een vergunning.

Het is een hele hap uit zijn tuin, en kost een heel kapitaal, maar voor een beetje rust heeft Bregt veel over. ‘Verhuizen is nooit een optie geweest’, zegt hij. ‘In 2006 heb ik dit huis van mijn grootouders gekocht. Ik ben al de vierde generatie die hier woont. Als je zo emotioneel aan een plek verknocht bent, ga je er niet zomaar weg.’

Toen Bregt het huis kocht, wist hij nochtans waaraan hij begon. Het huis is het laatste in een straat die loodrecht op de autosnelweg doodloopt. De autosnelweg lag er ook al lang voor hij geboren werd. Maar de voorbije jaren is het verkeer toegenomen, en is het fluisterasfalt op de snelweg vervangen door beton, wat de situatie erger gemaakt heeft.

De overheid wou geen geluidsmuren plaatsen, omdat die te duur zijn voor een straat zoals die van Van Goethem. Er zouden immers maar vier huizen profiteren van de ingreep. Van Goethem gaf in een eerder gesprek met De Standaard aan begrip te hebben voor die beslissing.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig