Topmodel Josephine Skriver heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze grootgebracht is in een niet zo traditioneel gezin: ze is de ivf-dochter van een lesbische moeder en een homoseksuele vader. In een filmpje voor het magazine ID reageert ze op de negatieve reacties die ze vaak kreeg over haar gezinssituatie en opvoeding. 'Ik geen wetenschappelijk experiment, ik ben net zo echt als jij', zegt ze.

'Iedereen weet dat ik een ivf-kind ben', zegt Josephine Skriver in het filmpje. 'Ik heb al zoveel commentaar gekregen: 'ze is niet op een natuurlijke manier verwekt, ze zou er zelfs niet moeten zijn. Maar ik ben geen wetenschappelijk experiment. Ik ben een mens, net zo echt als jij'.

'Mijn opvoeding was inderdaad een beetje anders. Mijn moeder was lesbisch, maar ze wilde altijd al moeder worden. In Denemarken in 1992 was er een blad voor de homogemeenschap en mijn moeder zette er een advertentie is. De eerste die reageerde was mijn vader, die later zou trouwen met zijn vriend. Ik heb nooit gehouden van de term 'stiefmoeder' of stiefvader', wij noemden het 'bonusmama' en 'bonuspapa'. Ik ben opgegroeid met een mama en een papa en een setje bonusouders. Ik had gewoon meer mensen in mijn leven dan de anderen'.

'Mijn broer heeft de ogen van mijn moeder en mijn haar is een mix van dat van mama en papa. Maar je krijgt zoveel meer dan alleen je looks: de competitiviteit, het niet willen opgeven, dat krijg je van je familie. Als kind zag ik niet dat mijn opvoeding anders was, mijn ouders waren er heel open over, er was geen schaamte. Ik werd ook nooit gepest op school. Pas toen ik model werd, dat ik zag hoe de rest van de wereld reageerde. Zeker op sociale media zijn mensen hard, omdat je er niet direct kan antwoorden. Dus vertel ik graag over mijn gelukkige jeugd, over mijn familie. Ik ben blij dat ik geboren ben in een familie die me geleerd heeft om zo open te zijn. Het fundament is liefde en mijn ouders hebben me dat gegeven'.