‘Plannen voor nieuwe Chinese kerncentrales zijn krankzinnig’
‘China wil veel te graag iets doen aan de luchtvervuiling en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.’ Foto: REUTERS

De plannen van China om snel werk te maken van nieuwe kerncentrales zijn ‘krankzinnig’, omdat er veel te weinig geïnvesteerd wordt in veiligheid. Daarvoor waarschuwt een vooraanstaande Chinese wetenschapper in een gesprek met de Britse krant The Guardian.

Op 11 maart 2011 vernielde een tsunami de kerncentrale van het Japanse Fukushima. De gebeurtenissen zorgden ervoor dat buurland China de bouw van nieuwe kernreactor volledig pauzeerde, omdat het land de eigen veiligheidsstandaarden wou herbekijken. Maar in maart werd het licht op groen gezet voor twee nieuwe units, wat een einde doet vermoeden van de uitstelperiode.

De plannen van China om tegen 2020 de nucleaire capaciteit van Japan bij te benen, met de steun van de Verenigde Staten, zijn volgens de Chinese wetenschapper He Zuoxiu ‘krankzinnig’ te noemen. Volgens hem wil het land veel te graag iets doen aan de luchtvervuiling en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en gaat men daarbij ‘veel te snel om veiligheid en expertise te kunnen garanderen, die nodig is om ongelukken te voorkomen’.

‘Corruptie en ontoereikend management’

Zuoxiu zou maar wat graag hebben dat zijn land het na de afwerking van de centrales die nu gebouwd worden, even voor bekeken houdt. ‘Om een paar decennia ervaring op te doen, alvorens verder uit te breiden.’ Maar de Chinese nucleaire discussie wordt volgens de expert geplaagd door ‘corruptie en ontoereikend management’. Zo zou het land recent strengere standaarden verworpen hebben, onder druk van grote bedrijven, die een snelle nucleaire vooruitgang eisen.

‘China kan momenteel niet correct oordelen over risico’s’, vindt Zuoxiu. Dat intussen in drie provincies al werd begonnen met voorbereidende werken, stemt de man dan ook niet bepaald hoopvol. ‘Zelfs in Japan, waar men qua veiligheidsvereisten en management veel verder staat dan hier, kan men dat nog niet voldoende.’

‘Ik ben intussen 88 jaar’, zegt de man die al sinds de jaren 50 met kernenergie te maken heeft. ‘Om eerlijk te zijn: op mij zal het niet veel invloed meer hebben. Ik maak me alleen zorgen om de toekomst van onze kinderen.’ Als het land dezelfde koers blijft varen die nu is uitgezet, kan volgens Zuoxiu niemand garanderen dat een grotere ramp dan die in Fukushima uitblijft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in