De zuidelijke staten Andhra Pradesh en Telangana zijn het meest getroffen, met temperaturen tot 48 graden in bepaalde gebieden. Sinds 15 april kostte de hitte in Telangana 186 mensen het leven. In het belendende Andhra Pradesh kwamen sinds 18 mei 246 mensen om, van wie 57 alleen al in het district Prakasam.

Ook grote delen van het noorden en het centrum van het land, inclusief de hoofdstad New Delhi, kreunen onder de hitte. In en rond de metropool zijn 35 doden ten gevolge van het extreem warme weer gemeld, terwijl er sprake is van 24 doden in de oostelijke staten Odisha en West-Bengalen.

Hitte en stofstormen eisten meer dan twintig levens in de staten Madhya Pradesh, Jharkhand en Rajasthan.

Code rood

Hulpverleners zeggen dat de balans nog veel erger kan omdat tot hiertoe enkel de sterfgevallen uit grote steden en omliggende regio’s werden geteld. Over het aantal mensen dat bezweken is door de hitte in afgelegen gebieden en kleine dorpen zijn nog geen cijfers beschikbaar.

De Indiase weerkundige dienst heeft code rood voor meerdere deelstaten afgekondigd en zegt dat de hitte nog enkele dagen zal voortduren.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig