Groen verwijt De Wever 'intimidatie'
Foto: Bart Dewaele
Groen neemt het niet dat N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt dat niet zijn partij maar vooral Groen zelf 'over de schreef gaat' op het vlak van politieke benoemingen. De partij spreekt van 'intimidatie' en een afleidingsmanoeuver.

Groen verzamelde op pinkstermaandag op de Grote Markt van Antwerpen om één jaar regering-Michel te evalueren . Naast tal van gebroken verkiezingsbeloftes hekelde Almaci ook de politieke benoemingen die N-VA toepast.

Maar De Wever verwerpt die kritiek. ‘Als partij zelf de meest kwalijke vorm van politieke benoemingen gebruiken, en vervolgens anderen kapittelen op een correcte houding, dat is gewoon hypocriet. Almaci zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen. Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen.’

'Zo bruin hebben wij het nooit gebakken'

Hij refereerde naar Brussel, waar Groen tot voor kort mee in de regering zat. ‘Zo probeerde Bruno De Lille zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en werd Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck, directeur van Leefmilieu Brussel. Met alle respect, maar zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen’, aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter verduidelijkt dat politieke benoemingen voor zijn partij ‘uit den boze zijn’. ‘Wij weigeren ambtenaren, managers of CEO’s te benoemen omdat ze de juiste partijkaart hebben. Zij moeten aangeworven worden op verdienste en na een objectieve selectie.’

'Klinkklare onzin'

Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci is die kritiek van De Wever echter 'ondermaats'. Volgens haar heeft Groen tijdens de vorige legislatuur in Brussel de mogelijkheden op politieke benoemingen danig beperkt, door de invoering van een objectieve procedure. In Brussel moeten alle kandidaten voor een jury komen om hun beleidsnota te verdedigen. De regering kan ook niet meer 'schuiven' met geslaagde kandidaten.

Ze wijst erop dat die methode ook vruchten afwerpt. 'Natuurlijk zijn er heel wat mensen die een politieke kleur hebben en die meededen aan de examens. Maar ze zijn niet meer gekozen omwille van hun kleur', luidt het. Over de kandidatuur van Balcaen is ze duidelijk: 'Die heeft inderdaad meegedaan, maar was tweede geklasseerd, en heeft het dus niet gehaald', zegt Almaci.

Ze ziet in de 'forse reactie' van De Wever dan ook een afleidingsmanoeuver. 'Blijkbaar wil Bart De Wever niet herinnerd worden aan zijn verkiezingsbeloftes. '

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig