Groen lijst ‘gebroken verkiezingsbeloftes’ van regeringspartijen op
Foto: Katrijn Van Giel

Een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2014 heeft Groen een balans opgemaakt van het federale en Vlaamse beleid en de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. Volgens Groen hebben die partijen het voorbije jaar zeker tien belangrijke verkiezingsbeloftes gebroken, hoewel ze haalbaar waren of er goede alternatieven voor zouden bestaan.

Onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd, de indexsprong en de daling in de investeringen voor schoolinfrastructuur en natuur zouden in tegenspraak zijn met het verkiezingsprogramma van telkens minstens één van de huidige regeringspartijen.

‘Het land wordt grotendeels bestuurd vanop het Schoon Verdiep’

Groen presenteerde de lijst maandag op de Grote Markt in Antwerpen, ‘omdat het land duidelijk voor een groot deel bestuurd wordt vanop het Schoon Verdiep’. De partij ziet ook een rode draad doorheen de gebroken verkiezingsbeloftes.

‘Men heeft tijdens de campagne veel beloofd voor de gewone burger, maar na de verkiezingen heeft men niet geaarzeld om dat meteen met de voeten te treden’, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. ‘Maar wanneer het gaat om grote vermogens meer te laten bijdragen, wordt het beleid op de lange baan geschoven.’

‘Vlaamse begroting is budgettair knoeiwerk’

Groen verwijt de regeringspartijen verder nog dat ze de kernuitstap willen uitstellen, de fiscale aftrek voor een tweede woning niet hebben afgeschaft, de uitkeringen niet volledig opgetrokken hebben tot de armoedegrens, minder dan beloofd investeren in zorg en doorgaan met politieke benoemingen.

‘De Vlaamse begroting is budgettair knoeiwerk dat getuigt van een trek-uw-plan-mentaliteit’, vindt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. Federaal fractieleider Kristof Calvo ziet bovendien weinig beterschap op komst. ‘Verschillende regeringsleden zoals minister Johan Van Overtveldt en premier Charles Michel hebben bijvoorbeeld dure eden gezworen over de timing van een forse taxshift, maar intussen zou het best kunnen dat er zelfs voor de zomer geen duidelijkheid meer zal komen’, stelt hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig