Vergoeding voor vrijwilligers is ‘contradictio in terminis’
Foto: BELGA

‘Vrijwilligers zetten zich vrijwillig in en dat heeft niets te maken met vergoedingen. Dat is een contradictio in terminis’, zei CD&V-vicepremier Kris Peeters maandag tijdens de gezinsdag van CD&V.

Zonder hem expliciet bij naam te noemen, alludeerde Peeters daarmee op de uitspraken van staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD), die een nieuw systeem voor de vergoeding van vrijwilligers op poten wil zetten.

Tommelein stelt voor om iedereen belastingvrij of tegen een lager tarief te laten bijklussen tot 500 euro per maand. ‘Mensen die zich bijvoorbeeld engageren als coach in een sportclub of als vrijwilliger voor het Rode Kruis, moeten daarvoor op een redelijke manier kunnen vergoed worden en niet via een uitbetaling in het zwart’, luidde het.

Uitspraken over zwartwerk vallen niet in goede aarde

Die uitspraak over mogelijk zwartwerk bij het Rode Kruis viel niet in goede aarde bij de organisatie . ‘Onze vrijwilligers ontvangen voor het “werk” dat zij verrichten geen loon, dat maakt hen net vrijwilligers’, klinkt het in een persmededeling.

Niet enkel Kris Peeters, maar ook partijgenoot en voorzitter Wouter Beke liet op de CD&V-gezinsdag blijken dat hij het voorstel om vrijwilligers te vergoeden niet relevant vindt. Beke stelde dat het voorstel niet is besproken binnen de regering en pleitte ervoor ‘het woordgebruik zuiver te houden’.

‘Vrijwilligers van bijvoorbeeld het Rode Kruis worden niet vergoed. Dat gaat om een stevig vrijwillig engagement’, klinkt het.