Aantal vluchtmisdrijven meer dan verdubbeld in 2014
Foto: SS

Het aantal vluchtmisdrijven is in Vlaanderen in 2014 meer dan verdubbeld in vergelijking met 2013. Dat meldt mobiliteitsclub VAB maandag op basis van haar mobiliteitsbarometer bij duizend Vlamingen en duizend Franstaligen.

VAB spreekt over een onrustwekkende evolutie. Ook in 2013 werd er al een stevige toename vastgesteld. Vier op de tien Vlaamse automobilisten hebben de voorbije jaren te maken gehad met vluchtmisdrijf.

Wanneer de politie bij een verkeersongeval met blikschade de dader niet kan vinden, moet het slachtoffer zelf opdraaien voor de kosten. Verzekeringsmaatschappijen komen enkel tussen wanneer de wagen omnium verzekerd is.

Lichte parkeerschade

Volgens VAB blijft in de helft van de gevallen de schade weliswaar beperkt tot lichte parkeerschade. ‘Maar dit is op zich nog geen reden om je verantwoordelijkheid niet op te nemen als je als weggebruiker betrokken bent bij een aanrijding’, hekelt de mobiliteitsclub. Bij een op de tien vluchtmisdrijven is er sprake van ernstige schade aan het voertuig of van gewonden.

Opvallend is volgens VAB dat ruim zes op de tien vluchtmisdrijven gevallen zijn waarbij de schade veroorzaakt wordt door een parkeermanoeuvre. Daar zijn volgens de mobiliteitsclub twee verklaringen voor: auto’s zijn steeds breder geworden en parkeerplaatsen niet, en nieuwe autobestuurders leren minder goed parkeren dan vroeger.

Strenge sancties

VAB waarschuwt ten slotte dat er strenge sancties staan op vluchtmisdrijf, ook bij ‘kleine’ parkeerschade. Voor vluchtmisdrijf met enkel materiële schade kan het gaan om een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en een geldboete van 200 tot 2.000 euro (te vermenigvuldigen met 6 opdeciemen). Vluchtmisdrijf met gekwetsten of doden: gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een geldboete van 400 tot 5.000 euro (te vermenigvuldigen met 6 opdeciemen) én de intrekking van het rijbewijs voor de duur van 3 maanden tot voorgoed.

Veroorzakers van een ongeval moeten, om vervolging tegen vluchtmisdrijf te vermijden, zoveel mogelijk persoonsgegevens achter laten en zo snel mogelijk de politie contacteren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig