Een krachtige aardbeving heeft maandag de Japanse hoofdstad Tokio en omgeving door elkaar geschud. Berichten over schade of slachtoffers zijn er nog niet. Ook was er geen tsunamigevaar, aldus de meteorologische dienst. De magnitude werd eerst met 5,6 aangegeven, maar later naar 5,5 bijgesteld. De gerenommeerde Amerikaanse aardbevingswacht USGS sprak van een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. De wolkenkrabbers in de miljoenenstad in het Verre Oosten wankelden secondenlang.

De aardbeving schudde het oosten van het land door elkaar om 14.28 uur lokale tijd (7.28 uur Belgische tijd). Rond hetzelfde uur hadden op 11 maart 2011 een aardbeving met een magnitude van 9,0 en een enorme tsunami het noordoosten van de op twee na wereldwijd grootste economie verwoest. Rond de 18.500 mensen kwamen om het leven. In de kerncentrale Fukushima kwam het tot een meltdown.

Deze keer liepen de kerninstallaties in de regio geen schade op, aldus de nucleaire toezichthouder. Maar er kunnen nog naschokken volgen, waarschuwde de overheid. Het epicentrum van de aardbeving lag ten noorden van de aanpalende provincie Saitama op een diepte van 56 kilometer.

Japan behoort tot de meest door aardbevingen bedreigde gebieden ter wereld. Op 1 september 1923 waren 145.000 mensen in hun woningen om het leven gekomen. Toen verwoestte een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter de Japanse hoofdstad en grote delen van Yokohama. Op de herdenkingsdag van de zogenaamde Kanto-schok vinden in Japan jaarlijks grootschalige oefeningen tegen aardbevingen plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig