Berlusconi sluit kandidaat-premierschap uit
Foto: EPA

De controversiële Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft zondag tijdens een interview aan de Italiaanse staatstelevisie RAI laten verstaan dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen voor het premierschap maar dat hij op zoek gaat naar een opvolger binnen zijn conservatieve partij. In dat interview toonde Berlusconi zich ook voorstander van gelijke rechten voor holebikoppels.

Berlusconi ziet zijn leeftijd - hij is 78 jaar oud - maar ook het verbod op het uitvoeren van een politiek ambt tot 2019 als de grootste belemmeringen voor een nieuw premierschap.

Il Cavaliere zat recent nog een straf uit voor belastingfraude. Momenteel voert hij campagne voor zijn conservatieve partij voor de regionale verkiezingen in Italië op 31 mei. Berlusconi wil ‘wat van het leven genieten’, zei hij tijdens het interview, waarin hij ook bevestigde dat hij een nieuwe coalitie wil zoeken voor de Italiaanse conservatieven. Er moet ook een opvolger komen maar ‘jammer genoeg is er nog niemand op het voorplan getreden’.

Berlusconi liet ook zijn licht schijnen over het referendum in Ierland, waar het homohuwelijk werd goedgekeurd. De voormalige premier wil dat holebi’s in Italië ook gelijke rechten krijgen.

Momenteel is het Zuid-Europese land een van de laatste waar men nog geen aangepaste wetgeving heeft aangenomen. ‘Ik zie niet in waarom heteroseksuele koppels of zelfs mensen van hetzelfde geslacht in een beschaafd land niet voor elkaar zouden kunnen zorgen als er iemand ziek wordt, of iets voor de ander na kunnen laten in een testament’, aldus Berlusconi.