Rode Kruis verbaasd over beschuldiging zwartwerk

Staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD) wil een nieuw systeem voor de vergoeding van vrijwilligers. Dat hij bij het lanceren van zijn voorstel insinueert dat de vrijwilligers van het Rode Kruis zwartwerkers zouden zijn, valt niet in goede aarde bij de organisatie.

‘Mensen die zich bijvoorbeeld engageren als coach in een sportclub of als vrijwilliger voor het Rode Kruis, moeten daarvoor op een redelijke manier kunnen vergoed worden en niet via een uitbetaling in het zwart’, liet Tommelein optekenen bij het lanceren van een nieuw voorstel om iedereen belastingvrij of tegen een lager tarief te laten bijklussen tot 500 euro per maand.

Een uitspraak die met verbazing werd gelezen bij Rode Kruis-Vlaanderen. ‘Onze vrijwilligers ontvangen voor het ‘werk’ dat zij verrichten geen loon, dat maakt hen net vrijwilligers’, klinkt het in een persmededeling.

‘De enige vergoeding die een vrijwilliger ontvangt zijn kostenvergoedingen zoals gereden kilometers. Die vergoedingen worden op een volledig transparante en ‘witte’ manier uitbetaald – maar voor ‘gepresteerde uren’ ontvangt een vrijwilliger van het Rode Kruis niets. De uitspraak van de staatssecretaris raakt dan ook elk van onze 13.500 vrijwilligers recht in het hart.’

Volgens Rode Kruis-Vlaanderen is het ‘duidelijk dat Tommelein de werking van één van de grootste vrijwilligersorganisaties van het land niet of onvoldoend kent’. Ze nodigen hem dan ook graag uit om een dag mee te draaien met een paar van hun vrijwilligers.

Omdat er organisaties zijn die hun ‘vrijwilligers’ wel vergoeden voor hun tijdsinzet, stelt het Rode Kruis ook voor om werk te maken van een duidelijke omschrijving van het vrijwilligersstatuut, ‘voor mensen die zich willen inzetten voor anderen zónder vergoed te willen worden’.