De conservatieve Volkspartij (Partido Popular) van Spaans premier Mariano Rajoy heeft bij de regionale en gemeenteraadsverkiezingen zwaar verlies geleden. De partij behaalde het slechtste resultaat in twintig jaar.

In dertien van de zeventien Spaanse regio’s zijn er zondag regionale parlementen gekozen. De uitslagen zorgen voor heel wat opschudding in het Spaanse politieke landschap. Zo blijft de conservatieve Volkspartij wel de grootste in de meeste Spaanse regio's, maar heeft de partij nergens nog een absolute meerderheid kunnen halen. Nieuwe partijen zoals de linkse partij Podemos en het liberale Ciudadanos snoepten heel wat kiezers weg.

'David heeft gewonnen van Goliath'

De nieuwe linkse partij Podemos (Wij Kunnen) behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen bijzonder sterke resultaten in Madrid en de Catalaanse hoofdstad Barcelona. De partij zal wellicht de nieuwe burgemeester van Barcelona leveren en werd in de hoofdstad Madrid nipt tweede. 

Het nieuwe linkse kartel van Podemos, Barcelona en Comù, bestond een jaar geleden nog niet, maar won zondag wel de regionale verkiezingen in Barcelona. Met elf zetels doet de partij het beter dan de Catalaanse nationalisten (CiU) van huidig burgemeester Xavier Trias, die tien zetels kon veroveren.  

Ada Colau, die het nieuwe linkse kartel aanvoert, werd emotioneel van de overwinning: 'De hoop heeft gewonnen. Eindelijk is de campagne van angst en berusting overwonnen. Ze heeft plaats gemaakt voor een verlangen naar verandering. Dit is de overwinning van David tegen Goliath', stelde de linkse leidster. 

Het begin van de term 'coalitie'?

De stembusgang geldt als een belangrijke test voor de landelijke parlementsverkiezingen in de herfst. Hoewel het in België de gewoonte is om coalities te vormen, is dat in Spanje niet het geval. De conservatieve Partido Popular en de sociaaldemocratische PSOE zijn al jarenlang beurtelings aan de macht. Het begrip 'coalitie' dus niet van toepassing. Enkele kleine partijen speelden er tot hiertoe wat in de marge, maar het samenwerken van invloedrijke partijen is tot onbekend - en ook onbemind - terrein voor de Spanjaarden.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig