Andreas Vangstad (Sparebanken Sor) heeft zondag de vijfde en laatste etappe in de vijfde editie van de Ronde van Noorwegen (Noo/2.BC) op zijn naam geschreven. De 23-jarige Noor soleerde na 175 km van Fla naar Honefoss naar de zege en haalde het voor zijn landgenoten Frederik Galta, op 11 seconden, en Alexander Kristoff, derde op 14 seconden.

De Giro op Sportwereld.be

Jesper Hansen is de eindwinnaar van de Ronde van Noorwegen. De 24-jarige Deen heeft in de eindstand 47 seconden voor op Boasson Hagen. De Spanjaard David Lopez vervolledigde het podium op 1:05. Hansen won vrijdag de derde rit en zit nu aan twee profzeges. Op de erelijst volgt hij de Pool Maciej Paterski op.

De ontsnapping van de dag kwam tot stand na 30 kilometer. Acht renners kozen het hazenpad: Amund Grondahl, Vegard Breen, Marius Andre Hafsas, Tim Kerkhof, Yaroslav Popovych, Michael Reihs, Arthur Vanoverberghe en Alexander Wetterhal. Hun maximale voorsprong kwam nooit boven de drie minuten. Bij het ingaan van de lokale ronden bleven alleen Grondahl, Breen en Hafsas over. Hun voorsprong was geslonken tot 1:25.

Andreas Vangstad maakte in het slot nog de sprong uit het peloton naar voren en sloot op 5 kilometer van de streep aan bij het duo Breen en Hafsas. Die laatste zou als eerste kraken en op twee kilometer van de finish was Vangstad alleen op pad. Ondanks een ultieme uitval van Edvald Boasson Hagen, zou Vanstad stand houden en de overwinning grijpen, goed voor de eerste profzege van de 23-jarige Noor. Tosh Van Der Sande werd eerste Belg op een zevende stek, Yannick Eijssen finishte als negende.