De film 'Dheepan' van de Franse regisseur Jacquas Audiard heeft in op het 68ste filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen. Er waren dit jaar negentien films in competitie voor deze hoogste onderscheiding.

Ook onze filmrecensent was fan van de nieuwe film van de 63-jarige Audiard, die ook verantwoordelijk is voor de bekroonde films Un prophète en De rouille et d’os, met Matthias Schoenaerts.

'Bij Dheepan zit je 1 uur en 35 minuten te kijken naar een uitstekend sociaal drama over een voormalige Tamiltijger die een nepgezin vormt met een jonge vrouw en een meisje van negen om zijn plaats te verdienen in de Franse maatschappij. Maar wat er de laatste vijf minuten gebeurt – en hoe – blaast je gewoon van je sokken', klonk het onder meer.

Dheepan haalde het voor The son of Saul van de Hongaar Laszlo ­Nemes (bekroond met de Grote Prijs) en The lobster van de Griek Yorgos Lanthimos (bekroond met de Juryprijs).

De Franse acteur Vincent Lindon werd bekroond voor zijn acteerprestaties La loi du marché (van Stéphane Brizé), terwijl deze voor beste actrice werd gedeeld door de Amerikaanse Rooney Mara voor haar rol in Carol (van Todd Haynes) en de Franse actrice Emmanuelle Bercot in Mon roi (van Maliwenn). 

De Taiwanese regisseur Hou Hsiao-Hsien werd bekroond voor zijn regie van The Assassin., Michel Franco schreef dit jaar het beste scenario voor Chronic en César Augusto Acevedo werd bekroond voor zijn camerawerk voor La Tierra y la sombra. De Gouden Palm voor beste kortfilm werd uitgereikt aan Waves'98 van Ely Dagher.

De Franse regisseur Agnès Varda (geboren in Brussel) gaat naar huis met de ere-Gouden Palm. Acteur Lambert Wilson was ceremoniemeester bij de prijstoekenningsceremonie van het 68ste Filmfestival in het Zuid-Franse Cannes.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig