Cairoli blijft Desalle voor in MXGP Groot-Brittannië
Foto: Photo News

De Italiaanse wereldkampioen Antonio Cairoli (KTM) heeft zondag in Winchester de GP van Groot-Brittannië in de MXGP gewonnen, de zevende WK-manche van het seizoen. Clément Desalle (Suzuki) werd op het circuit van Matterley Basin tweede, de Fransman Romain Febvre (Yamaha) derde. Ken De Dycker werd achtste, Jeremy Van Horebeek negende. De Duitse WK-leider Max Nagl, vijfde, ziet Desalle naderen tot op vier punten in de stand.

De eerste reeks moest opnieuw gereden worden na een val van Davide Guarnieri in de zevende ronde. Dat was vooral goed nieuws voor WK-leider Max Nagl. Terwijl Desalle soeverein de leiding had genomen, reed de Duitser rond in de 16e positie. In de herkansing stond er geen maat op Cairoli, die van start tot finish aan de leiding reed. Desalle strandde in zijn wiel, Nagl vervolledigde het podium.

In de tweede reeks had de Brit Shaun Simpson verrassend de beste start. Desalle bevond zich in derde positie, achter Nagl en Simpson, maar al na vijf rondes had hij beide piloten achter zich gelaten. Enkel een ontketende Romain Febvre passeerde onze landgenoot nog. Cairoli reed een sterke tweede reeks en nam de derde plaats in beslag. De Dycker en Van Horebeek kwamen als nummer 8 en 9 over de finishlijn.

In de WK-stand blijft Nagl, vijfde in de GP van Groot-Brittannië, aan de leiding. Desalle pakte zondag 44 punten en loopt 8 punten in op de Duitser. Ook Cairoli (45) doet een goede zaak. In de WK-stand heeft Nagl nu 295 punten, Desalle (291) volgt de Duitser op de voet. Cairoli telt 274 punten. Ken De Dycker (107) en Van Horebeek (98) staan respectievelijk op de 11e en 13e plaats in het MXGP-kampioenschap, de geblesseerde Kevin Strijbos (78) is 15e.

In de MX2 was de zege voor de Zwitser Valentin Guillod. De Nederlander Jeffrey Herlings was de beste in de eerste reeks, maar moest zijn meerdere erkennen in reeks twee. De Fransman Tixier Jorde pakt het brons. Julien Lieber is de beste Belg op stek 11, Jens Getteman en Kevin Fors werden respectievelijk 14e en 17e. Herlings staat soeverein aan de leiding in de MX2.

Volgende week (31 mei) staat met de Grote Prijs van Frankrijk de achtste WK-manche op het programma.