Oud-Heverlee Leuven keert terug naar eerste klasse
Foto: Belga

Oud-Heverlee Leuven keert na één seizoen in tweede klasse alweer terug naar de Jupiler Pro League. OHL had op de slotdag genoeg aan een gelijkspel in Eupen om de eindronde eerste/tweede klasse te winnen. De Leuvenaars wonnen echter met 0-1 en mogen zo samen met kampioen STVV volgend seizoen aantreden in eerste klasse, zij komen in de plaats van degradanten Cercle Brugge en Lierse.

Leider Oud-Heverlee Leuven reisde naar Eupen af voor de laatste en beslissende wedstrijd in de eindronde: de thuisploeg moest winnen, OHL had genoeg aan een punt.

Veel volk en veel sfeer aan de Kehrweg in Eupen maar voor rust was er vooral meer spanning dan goed voetbal. De thuisploeg begon wel het best aan de partij, mede doordat OHL vooral aan verdedigen dacht. Nadat de Oostkantonners een paar keer van op afstand hadden geprobeerden, schoof een fysiek sterk OHL toch in blok naar voren. Vandenbroeck zag zijn doelpunt echter terecht afgekeurd wegens buitenspel, andere grote kansen versierden de Leuvenaars niet. Op slag van rust kwam Eupen nog eens opzetten met enkele schoten maar doelman Bailly moest nauwelijks aan de bak: 0-0.

Ook na rust trok Eupen op zoek naar een goal, terwijl OHL-coach Jacky Mathijssen bleef speculeren op een punt. Tegen het spelbeeld in kwamen de bezoekers echter op voorsprong: Kostovski kopte de 0-1 tegen de touwen en liet de 1200 meegereisde fans een eerste keer uit hun dak gaan. Eupen moest nu twee keer scoren maar Bailly liet zich niet verrassen op de weinige kansen. Leuven speelde zo al bij al eenvoudig de partij uit en meteen barstte een Leuvens feestje los.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

OHL werd pas vijfde in de reguliere competitie maar won de eerste periode in tweede klasse en mocht daardoor deelnemen aan de eindronde. Daarin verloor het geen enkele keer en speelde het slechts tweemaal gelijk.

Lommel pakte zondag zijn eerste zege. In eigen huis haalden ze het met 3-1 van Lierse, dat sinds woensdag zeker is van de degradatie. Ook Cercle degradeerde als verliezer van POIII naar tweede, kampioen Sint-Truiden treedt volgend seizoen dan weer opnieuw in de hoogste afdeling aan.

Uitslagen:

Eupen - OHL 0-1
Lommel United - Lierse 3-1

Eindstand eindronde eerste/tweede klasse:

1. Oud-Heverlee Leuven 14
2. KAS Eupen 8
3. Lierse SK 7
4. Lommel United 4