NOS onthult misbruik bij boeddhisten in Nederland
Foto: Caro Bonink/Hollandse Hoogte

Boeddhistische monniken en leraren hebben de afgelopen decennia in Nederland leerlingen misbruikt. In enkele gevallen waren de slachtoffers minderjarig. Dat meldt de openbare omroep NOS zondag.

De afgelopen maanden sprak de NOS, in samenwerking met boeddhismekenner Rob Hogendoorn, onder meer met drie slachtoffers van een Thaise monnik die na zijn komst naar Nederland in de jaren zeventig zeker twintig jaar lang jonge mannen misbruikte of pogingen daartoe deed.

Deze Mettavihari moest volgens betrokkenen begin jaren tachtig uit zijn tempel in Waalwijk vertrekken. Aanleiding zou een melding bij de politie zijn geweest over het lastigvallen van een minderjarige.

Eerder in mei besloot een aantal van Mettavihari’s volgelingen zijn ‘herhaald grensoverschrijdend gedrag’ na tientallen jaren zwijgen naar buiten te brengen. Het bleek dat zij er al tientallen jaren van af wisten. Reden om nu wel openheid te geven is volgens hen dat recent eigen onderzoek laat zien dat het misbruik omvangrijker was dan zij tot nu toe dachten.

Misbruik kwam volgens het onderzoek van de NOS ook voor in onder meer Middelburg (Zeeland) en Makkinga (Friesland). In beide kwesties stapten betrokkenen naar de politie, maar deed uiteindelijk niemand aangifte.

De slachtoffers die wel naar buiten zijn getreden, vinden het hoog tijd dat de zwijgcultuur wordt doorbroken, zoals in de katholieke kerk is gebeurd.