José Riga stapt op als hoofdcoach bij Standard

José Riga is niet langer hoofdtrainer van Standard Luik. Dat bevestigde de 57-jarige coach zondag na afloop van de met 2-0 gewonnen Waalse derby tegen Charleroi aan de media.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Riga was nochtans nog maar sinds februari teruggekeerd naar de Vurige Stede. Toen volgde hij er Ivan Vukomanovic op. De Serviër werd op 20 oktober hoofdtrainer ad interim van Standard na het ontslag van de Israëliër Guy Luzon, van wie hij de rechterhand was. Vukomanovic moest ondanks een 28 op 39 in de competitie toch plaatsmaken voor Riga. Na de reguliere competitie leken de Rouches in het begin van de play-offs onder stoom te komen, maar wisselvallige prestaties zorgden er uiteindelijk voor dat ze vrede moeten nemen met de vierde plaats in de eindstand en een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

De 57-jarige Riga coachte Standard al eens in het seizoen 2011-2012. In maart 2014 werd de Belg aangesteld als trainer van Engelse tweedeklasser Charlton Athletic, een van de clubs die in handen is van Standard-eigenaar Roland Duchâtelet. Hij behoedde het team voor degradatie uit The Championship maar moest er toch vertrekken op het einde van het seizoen en werd opgevolgd door Bob Peeters. Enkele weken later, begin juni, werd Riga trainer van concurrent Blackpool. Daar werd hij eind oktober 2014 wegens tegenvallende resultaten ontslagen. Nadien zat hij een tijdlang zonder club.