VS-defensieminister uit zware kritiek op Iraakse leger
Foto: AP

De Iraakse soldaten hadden ‘geen wil om te vechten’. Dat heeft VS-minister van Defensie Ash Carter zondag verklaard, nadat de Irakezen vorige week de stad Ramadi moesten prijsgeven op de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Tijdens de gevechten overtrof het Iraakse leger de terreurgroep ruimschoots in aantal, maar toch heeft het zich teruggetrokken uit het gebied, zei Nash aan tv-zender CNN.

‘Wat blijkbaar is gebeurd, is dat de Iraakse troepen geen wil hebben getoond om te vechten (...) We hebben een probleem met de wil van de Irakezen om tegen IS te strijden en zich te verdedigen’, aldus de chef van het Pentagon.

‘We kunnen ze een opleiding geven, we kunnen uitrusting bieden, maar we kunnen vanzelfsprekend geen wil om te vechten geven. Maar als we ze een training, uitrusting en hulp bieden, dan hoop ik dat ze gaan willen vechten want dat is de enige manier om IS te kunnen verslaan.’

De verovering van Ramadi is het grootste militaire succes van IS sinds weken. Commentatoren in Washington beschouwen de uitlatingen van Carter als de hevigste kritiek aan het adres van de Iraakse troepen tot nu toe. VS-regeringsambtenaren hadden in het verleden al kritiek op het leger, maar dan vooral in de wandelgangen.

Vragen over strategie VS

De jihadisten van IS hebben zondag de volledige controle in handen genomen van een grenspost tussen Syrië en Irak, waar de regeringstroepen, met steun van sjiitische milities, een tegenoffensief proberen te lanceren, nadat vorige zondag Ramadi werd ingenomen door de jihadisten.

De overwinningen van IS doet vragen rijzen over de strategie van de Verenigde Staten aan het hoofd van de internationale coalitie. Die heeft sinds augustus 2014 al meer dan 3.000 raids uitgevoerd in Irak en Syrië, waarvan tientallen in de afgelopen dagen, zonder dat IS kon worden belet terrein te winnen.

Op 24 uur tijd hebben gevechtstoestellen zeven aanvallen uitgevoerd op de provincie al-Anbar, om er het begin van een tegenoffensief rond Ramadi te steunen. Zaterdag konden de Iraakse troepen het zeven kilometer meer oostelijk gelegen Houssabayba te heroveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig