Astana wint rit maar Contador kraakt niet, VdB verliest tijd na val in Giro
Foto: AFP

Mikel Landa heeft de vijftiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard van Astana was na 165km de snelste op de mythische Madonna di Campiglio. Fabio Aru kon Alberto Contador niet uit het wiel rijden en verloor op de streep zelfs nog een seconde. El Pistolero blijft dus soeverein leider in deze Giro. Jurgen Van den Broeck tuimelt door een val uit de top tien.

De Giro op Sportwereld.be

Het duurde lang alvorens een kopgroep een vrijgeleide kreeg van het peloton. Een groep van 17 renners probeerde het, maar was geen lang leven beschoren. Op de La Fricca (2e categorie), de eerste klim van de dag, gingen Giovanni Visconti, Ilnur Zakarin en Benat Itxausti ervan door. Bergkoning Intxausti pakte de punten en het drietal kreeg in de afdaling het gezelschap van zes anderen: Sergio Paulinho, Kantstantsin Siutsou, Brent Bookwalter, Francesco Gavazzi, Diego Rosa en Matteo Montaguti.

Tinkoff-Saxo leidde de dans in het peloton, terwijl Astana toekeek. De tien vluchters namen een maximum voorsprong van ruim drie minuten. Op 110km van de finish reden Siutsou, Dupont, Bookwalter en Visconti weg terwijl de andere vluchters er de brui aan gaven. In de aanloop naar de Passo Daone (1e categorie) gaven de troepen van Alberto Contador gas, waardoor de voorsprong slonk tot iets meer dan twee minuten.

Val Van den Broeck

Bookwalter moest voorin snel lossen op de Daone, maar dat deden ook een aantal klassementsrijders in het peloton. De eerste die eraf moest was Richie Porte. De renner van Sky mag zijn klassementsambities nu helemaal opbergen. Ook Rigoberto Uran moest de rol vrij snel lossen. Goed nieuws dus voor Jurgen Van den Broeck, aangezien Uran amper drie seconden voor onze landgenoot stond.

In de afdaling van de Daone kwam VdB echter ten val en kwam hij in een tweede groep terecht. De Belg van Lotto-Soudal zette zich mee op kop, maar het kalf was toen al verdronken. Van den Broeck zou uiteindelijk binnenkomen op 5’45” van de winnaar en tuimelt daarmee uit de top 10. VdB is nu elfde op 10’05”.

Contador controleert, Landa wint

Op 20km van de streep gaf de kopgroep er de brui aan. Enkel Dupont ging nog door, maar zijn vlucht reikte niet ver. Contador pakte ondertussen bij de laatste tussenspurt twee bonifcatieseconden. De troepen van Fabio Aru namen op de slotklim naar Madonna di Campiglio het heft in handen. Daar vond een ware uitputtingsslag plaats. Maxime Monfort kon lang mee, maar verloor uiteindelijk ruim twee minuten. Hij springt wel naar plek acht in de stand.

Met nog ruim twee kilometer te klimmen, schudde Contador een versnelling uit zijn benen. Mikel Landa kon mee en uiteindelijk ook Aru en Yuri Trofimov. Aru ging wat later zelf, maar de Italiaan kwam niet ver. Tijd voor Landa om zelf eens aan de boom te schudden. Aru had alle moeite van de wereld om te volgen, terwijl Trofimov leek af te haken.

De Rus van Katusha kwam echter terug in de slotkilometer en trok meteen door. Hij leek op weg naar de zege, maar Landa perste er een ultieme versnelling uit en snelde naar de zege. Hij had aan de finish twee seconden voorsprong op Trofimov. Contador finishte als derde, op vijf seconden, en behoudt de roze leiderstrui voor Aru (Astana). Die werd vierde, op enkele fietslengtes van ‘El Pistolero’.

Maandag staat in de Giro een rustdag op het programma.

Uitslag:

1. Mikel Landa (Spa/AST) de 165 km in 4u22:35 (gem. 37.70 km/u)

2. Yury Trofimov (Rus/KAT) op 0:02

3. Alberto Contador (Spa/TCS) 0:05

4. Fabio Aru (Ita/AST) 0:06

5. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:38

6. Andrey Amador (CRi/MOV) 0:42

7. Leopold Konig (Tsj/SKY) 01:00

8. Tanel Kangert (Est/AST) 01:10

9. Alexandre Geniez (Fra/FDJ) 01:49

10. Damiano Caruso (Ita/BMC) 02:13

Stand:

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 2404 km in 80u01:34 (gem. 30.04 km/u)

2. Fabio Aru (Ita/AST) op 02:35

3. Andrey Amador (CRi/MOV) 04:19

4. Mikel Landa (Spa/AST) 04:46

5. Leopold Konig (Tsj/SKY) 06:36

6. Yury Trofimov (Rus/KAT) 06:58

7. Damiano Caruso (Ita/BMC) 07:10

8. Maxime Monfort (Bel/LTS) 08:20

9. Giovanni Visconti (Ita/MOV) 09:53

10. Alexandre Geniez (Fra/FDJ) 10:03