OVERZICHT. Club Brugge is vicekampioen, Anderlecht en Standard naar Europa League
Foto: BELGA

Club Brugge heeft zich zondag voor het eerst sinds 2012 tot vicekampioen gekroond. Blauw-zwart haalde het op de tiende en tevens laatste speeldag in Play-off I in het Jan Breydelstadion van KV Kortrijk en verzekerde zich zo van de tweede plaats en het bijbehorende ticket voor de derde voorronde van de Champions League, ten koste van Anderlecht.

José Izquierdo scoorde na twee minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Club sluit het seizoen af met 47 punten, twee minder dan AA Gent, dat donderdag voor de eerste keer in het 115-jarige bestaan van de club de landstitel veroverde.

De Gentenaars gingen zondag met een bijna volledig B-elftal met 2-1 onderuit op het veld van RSC Anderlecht, de kampioen van de vorige drie seizoenen. Gent kwam in het Astridpark na drie minuten voor na een heerlijke actie van Pedersen, maar Deschacht en topschutter Mitrovic zorgden ervoor dat Paars-wit de drie punten kon pakken.

In de eindstand is Anderlecht derde met 46 punten. Volgend seizoen zijn ze rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Ze kregen daarvoor het EL-ticket dat Club Brugge dankzij de Bekerwinst eind maart veroverde, maar omdat de West-Vlamingen volgend seizoen de voorrondes van de Champions League spelen, mag Anderlecht de Europa League in.

Mechelen en Charleroi strijden voor laatste Europaticket

In de Waalse derby met de vierde plaats als inzet haalde Standard Luik het op de slotspeeldag in eigen huis met 2-0 van Charleroi, dat zonder sterspeler Neeskens Kebano speelde. Ezekiel voor en Teixeira na de pauze zorgden voor de Luikse doelpunten.

De Rouches eindigen met veertig punten op de vierde plaats en spelen deze zomer de derde voorronde van de Europa League. Charleroi strandt met 36 punten op de vijfde plaats in Play-off I, maar ook de Karolo’s kunnen nog Europa in.

Dan moeten ze wel de Europese barrages tegen Play-off II-winnaar KV Mechelen overleven. De winnaar van dat duel komt volgend seizoen uit in de tweede voorronde van de Europa League. KV Kortrijk kon na een knap seizoen geen vuist meer maken in Play-off I en eindigt met 34 punten op de zesde en tevens laatste plaats.