VIDEO. Ondanks winst tegen Gent geen Champions League voor Anderlecht
Foto: BELGA

Na drie dagen Gentse feesten heeft kersvers kampioen AA Gent zijn laatste wedstrijd van het seizoen verloren. Anderlecht won het prestigeduel tussen de oude en de nieuwe kampioen met 2-1 maar aangezien Club Brugge geen punten liet liggen tegen Kortrijk, stranden de Brusselaars op de derde plaats. AA Gent liet de nederlaag niet aan het hart komen en maakte zich meteen klaar voor alweer een drukke feestnacht.

De kersverse kampioen kwam met een verdedeld B-elftal aan de aftrap: coach Vanhaezebrouck gunde spelers die weinig of amper aan spelen waren toegekomen de kans om zich nog eens te bewijzen. Bij Anderlecht koos coach Besnik Hasi voor een 4-4-2 met Leya Iseka naast Mitrovic in de spits.

Bekijk hier de beide opstellingen

Anderlecht leek na de erehaag voor de aftrap ook in de wedstrijd al vroeg de kelk tot op de bodem te moeten ledigen: al na amper twee minuten was Proto geklopt toen Pedersen de bal heerlijk meenam en alleen op hem mocht afgaan: 0-1. Anderlecht bleef niet bij de pakken maar onder een warm lentezonnetje lag het tempo niet al te hoog. Anderlecht kreeg wel veel de bal maar deed er weinig mee. Mitrovic probeerde het een paar keer maar het was uiteindelijk Deschacht die er met heel wat geluk in de 20ste minuut 1-1 van maakte. Een erg bedrijvige Saief trof nog de paal en Iseka omspeelde doelman Debusschere maar trapte voor een open doel naast: gescoord werd er voor rust niet meer.

Anderlecht kwam scherper uit de kleedkamer en topschutter Mitrovic prikte al na zes minuten zijn twintigste treffer van het seizoen tegen de netten: 2-1. Iseka en Mitrovic kregen daarna nog enkele prima mogelijkheden om er 3-1 van te maken maar faalden, al kende Iseka ook pech toen hij de paal trof. Bij Gent vielen Pollet, Dejaegere en Raman nog in maar het titelfeest zat duidelijk nog in de benen en zo eindigde de wedstrijd op 2-1.

AA Gent was voor de match al zeker van de landstitel en mag volgend seizoen meteen aantreden in de groepsfase van de Champions League. Aangezien Club Brugge niet faalde tegen Kortrijk, eindigt Anderlecht als derde en mag/moet het aantreden in de Europa League waar het meteen in de groepsfase in actie komt.

Eindstand Play-off 1

1. AA Gent 49

2. Club Brugge 47

3. Anderlecht 46

4. Standard 40

5. Charleroi 36

6. KV Kortrijk 34

Opmerkelijk:

De spelers van AA Gent werden als kersvers kampioen gehuldigd in het Astridpark en kregen van de Anderlecht-spelers een erehaag toen ze het veld betraden. Ook van het publiek kregen ze een staande ovatie.

Ook Anderlecht-spelers Deschacht en Tielemans werden in de bloemetjes gezet. De 34-jarige verdediger werd door de Brusselse supporters verkozen tot ‘Beste Speler van het Seizoen’, de jonge middenvelder werd deze week door zijn collega-voetballers dan weer verkozen tot ‘Jonge Profvoetballer van het Jaar’. Na de wedstrijd kreeg topschutter Mitrovic nog zijn Gouden Stier.

Belangrijkste fases:

2’ GOAL! Poletanovic stuurt Pedersen diep, de spits neemt de bal heerlijk mee en oog in oog met Proto faalt de aanvaller niet: 0-1.

6’ Mitrovic waagt zijn kans maar het schot met zijn linker kan Vandenbussche niet verontrusten.

14’ Vandenbussche gaat in duel met Mitrovic en kan maar net de bal voor de neus van de Serviër wegboksen. Amper een minuut later wint de doelman opnieuw een duel van Mitrovic, deze keer komt hij gepast zijn doel uit om een bal weg te koppen.

20’ GOAL! Defour gooit een vrije trap voor doel, Puljic kopt de bal op Deschacht en zo gaat het leer tegen de netten. Een frommelgoal, maar die tellen uiteraard ook: 1-1.

27’ Pedersen krijgt heel veel ruimte op de tegenaanval. Hij ziet op links Saief vrij staan, maar die duwt de paal tegen de paal.

34’ Een diepe bal schiet helemaal door en Vandenbussche komt zijn doel uit, maar mist het leer compleet. Iseka omspeelt de goalie, maar schuift het leer voor open doel dan naast.

51’ GOAL! Najar met de uitstekende voorzet waar Praet zijn hoofd kan tegenzetten. Vandenbussche bokst de bal weg maar Mitrovic ligt op vinkenslag om de 2-1 op het bord te zetten.

57’ Leya Iseka krijgt twee prima mogelijkheden om er 3-1 van te maken, maar hij laat ze allebei liggen.

65’ Net in de zestien zoekt Mitrovic naar zijn rechter, maar hij trapt centraal recht op Vandenbussche. Afleggen naar Praet was een betere optie geweest.

69’ Mitrovic kan volledig vrij inkoppen maar zijn kopbal gaat over. Even daarvoor stond de Serviër ook helemaal vrij op een hoekschop maar toen besloot hij recht op Vandenbussche.

74’ Van net buiten de zestien waagt Poletanovic zich aan een harde knal, maar Proto tikt de bal over zijn doel in corner.

85’ Leya Iseka krijgt een prima kans maar deze keer treft de jonge aanvaller de paal.

87’ Iseka krijgt opnieuw tijd en ruimte om de hoek uit te kiezen. Deze keer plaatst hij de bal niet op de paal maar wel een metertje naast.

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase