Bijna 300 doden door hittegolf in India
New Delhi kreunt onder de hitte Foto: AP

Een hittegolf met temperaturen tot 48 graden heeft in India aan minstens 289 mensen het leven gekost. Alleen al in de Zuid-Indiase deelstaten Andhra Pradesh en Telangana kwamen er de voorbije tien dagen ongeveer 230 mensen om, zo hebben plaatselijke media zondag gemeld.

De meteodiensten hebben voor meerdere regio’s hittealarm afgekondigd. Zeker honderd mensen stierven in Andhra Pradesh, waar in verschillende districten een tekort aan drinkwater was. Dat zei gouverneur Chandrababu Naidu in de Times of India.

Hij raadde de mensen aan binnen te blijven tijdens de warmste periode van de dag tussen 11.00 en 16.00 uur. Het kwik steeg naar 40 tot 44 graden, vijf tot zes graden meer dan normaal.

In de buurstaat Telangana werden al 130 doden geteld door de hitte. De weersomstandigheden zouden volgens de meteorologische dienst nog minstens een week aanhouden.

Ook in het noorden van het land en in de hoofdstad New Delhi waren er klachten over extreme temperaturen. Vanwege de hitte is er ook groot gevaar voor bosbranden. In de deelstaat Uttarakhand vernielden vlammen reeds zowat 600 hectare bos.