‘A Beautiful Mind’ John Nash omgekomen in verkeersongeluk
Nash in 2007 Foto: BELGA

Nobelprijswinnaar John Forbes Nash, waarop de film ‘A Beautiful Mind’ is gebaseerd, is zaterdagavond omgekomen in een verkeersongeluk in het Amerikaanse New Jersey. Dat melden de Britse zender Sky News en de Amerikaanse zender Fox zondag. De wiskundige, die aan schizofrenie leed, werd 86 jaar oud.

John Nash stierf samen met zijn vrouw Alicia Nash (82) toen hun taxi botste met een andere wagen. De taxichauffer raakte lichtgewond.

Nash ontving samen met Reinhard Selten en John Harsanyide de Nobelprijs voor Economie in 1994 voor de ontwikkeling van de speltheorie. Hij werd door zijn generatiegenoten als geniaal omschreven. In 2007 kreeg de wiskundige nog een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.

Het werk van Nash in het begin van zijn carrière (zijn meest briljante periode) ging over de zogeheten 'speltheorie', die analyseert welke strategieën 'spelers' best kiezen in de meest diverse soorten competities.

A Beautiful Mind, de film van Ron Howard met Russell Crowe in de hoofdrol, was de verfilming van het leven van Nash, die aan schizofrenie leed. De film ontving in 2002 vier Oscars.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig