Kristof Vandewalle verlaat Giro met gebroken vinger
Foto: BELGA

Kristof Vandewalle (Trek) is zondag niet meer gestart in de vijftiende etappe van de Giro. De renner kwam zaterdag ten val in de tijdrit, reed de chrono nog uit en finishte sterk op een twaalfde stek, maar door een breuk van zijn middenvinger kon hij niet meer starten.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Vandewalle kwam zaterdag ten val in een afdaling, in een bocht, op zo’n 20 km van de finish. Hij reed op dat moment een sterke tijdrit, maar stond bijna 1 minuut aan de kant om van fiets te wisselen. Vandewalle finishte uiteindelijk als twaalfde, op 1:41 van winnaar Vasil Kiryienka. Vandewalle klaagde na afloop wel over pijn aan zijn hand.

Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat er sprake is van een breuk van de middenvinger en de renner nam zondagmorgen de start niet meer in de Giro. ‘Het eerste vingerkootje van zijn middenvinger is gebroken’, aldus persverantwoordelijke Elke Weylandt van Trek. ‘En zijn hand staat ook helemaal gezwollen. De twee vingers die het meest pijn doen zijn aan elkaar gespalkt. Het is gewoon niet mogelijk voor Kristof om verder te koersen. Hij kan amper schakelen, remmen en het is niet veilig om te fietsen. Daarom stapt hij uit de Giro.’

Vandewalle blijft wel nog één dag in koers. Zondag rijdt hij mee in de eerste ploegwagen als ‘tweede ploegleider’. Maandag keert hij huiswaarts met zijn vrouw, die momenteel op bezoek is in de Giro.