In Brussel hebben de vakbonden actiegevoerd tegen de invoering van de koopzondag. Het Brusselse stadsbestuur heeft beslist dat de winkels in de binnenstad één keer per maand mogen open zijn op zondag.

De hele binnenstad is erkend als toeristische zone, waardoor de winkels zelf kunnen kiezen wanneer ze open zijn. De grote ketens in de Nieuwstraat doen wel maar beperkt mee: zij openen enkel de eerste zondag van de maand.

Volgens Kristel Vandamme van de christelijke bediendebond LBC-NVK veroorzaken de zondagsopeningen hinder voor de omwonenden en beknibbelen de winkels op de zondagvergoedingen voor het personeel. 'De bewoners zijn niet tevreden met het extra verkeer. Ook de vrijwilligheid van het personeel komt in het gedrang. De extra vergoeding zal op termijn in vraag worden gesteld.'

Zondagsopeningen waren al mogelijk in een zeer beperkt deel van het Brusselse centrum. Bovendien konden winkels zes zondagen per jaar de deuren al openen. Maar Brussel wilde het aantal koopzondagen opdrijven.

Zelfstandigenorganisatie Unizo is niet tegen koopzondagen, zolang het er niet teveel zijn en dat de stad er reclame voor maakt. 'Zo lok je meer mensen en is er dus meer omzet', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. 'Maar je mag niet vergeten dat de kosten voor die ondernemers ook stijgen als ze op zondag open zijn.'