N-VA-voorzitter Bart De Wever verwacht dat de federale regering na de taxshift in rustiger vaarwater zal komen. ‘Nu is er veel zenuwachtigheid’, zei hij in het VTM Nieuws. De Antwerpse burgemeester heeft ook nieuwe doodsbedreigingen gekregen.

De Wever geeft toe dat er moeilijkheden tussen de coalitiepartners. ‘We proberen daarover achter de schermen afspraken over te maken, maar blijkbaar zijn er te veel moeilijkheden. Er bestaat veel zenuwachtigheid over de taxshift. Daarna hebben we de vrije baan om het herstelbeleid verder te zetten.’

Een deadline voor de ‘moeilijke oefening’ van de taxshift wil hij niet stellen. ‘Voor ons moet het alleszins een belastingverlaging zijn’, zegt hij. ‘We weten ongeveer wat mogelijk is. Maar als iedereen op zijn taboes gaat kamperen, zal het moeilijk zijn.’

Zijn pleidooi voor een belastingverlaging hield hij eerder al in verschillende kranteninterviews. Alleen als de burger meer krijgt dan hij moet geven, zal er een zeker enthousiasme ontstaan voor de operatie, luidt de redenering.

'Topmadam'

De voorbije dagen toonde de N-VA zich niet zo goed in haar vel. Dat bleek onder meer uit de verschuiving van bevoegdheden bij N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs. Zij stond de strijd tegen fiscale fraude aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Wel kreeg ze de bevoegdheid van het grootstedenbeleid erbij.

De Wever lichtte toe dat hij tijdens de regeringsonderhandelingen had geprobeerd de portefeuille fraudebestrijding volledig binnen te halen als één pakket. Dat gebeurde niet - de strijd tegen sociale fraude ging naar Open VLD - en Sleurs kreeg een bevoegdheid die niet aansloot bij haar andere portefeuilles. 'Als iemand verantwoordelijkheid moet nemen, dan zal ik het wel zijn', aldus De Wever, die elke Sleurs als 'superbekwaam' en een 'topmadam' omschrijft.

‘Nog veel etter’

De N-VA-voorzitter bevestigde ook dat hij opnieuw doodsbedreigingen heeft gekregen. ‘Ik zal geëxecuteerd worden als ik mij niet bekeer tot de islam’, zo omschrijft hij de bedreiging.

‘De dreiging van de extremistische islam is jarenlang veronachtzaamd’, herhaalt hij. ‘Er zal nog heel wat etter uitkomen voor we daar vanaf zijn.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig