Oppositieleider vermoord in Bujumbura
Familieleden buigen zich over het lichaam van de vermoorde oppositieleider. Foto: REUTERS

De voorzitter van een kleine Burundese oppositiepartij is samen met zijn lijfwacht zaterdagavond in Bujumbura vermoord door onbekenden.

Zedi Feruzi, de voorzitter van de Unie voor de Vrede en de Democratie (UPD), werd vermoord toen hij naar huis ging. De lijken van de beide mannen lagen gedrenkt in bloed voor de woning van de partijleider.

Feruzi werd getroffen door verschillende kogels, waarvan één in het hoofd. ‘We hoorden een twintigtal schoten, iedereen wierp zich tegen de grond’, getuigt een buurtbewoner. ‘Enkele mensen zagen een Toyota snel wegrijden.’

Een derde man raakte zwaargewond, vermoedelijk een tweede politieman die belast was met de bescherming van Feruzi.

VN veroordeelt moord

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de moord scherp veroordeeld. De VN vreest dat de moord nieuw geweld in het Oost-Afrikaanse land kan uitlokken.

De politieke leiders van Burundi moeten zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn en de politieke crisis oplossen. Ze moeten de vrede en nationale verzoening boven de partijbelangen stellen, verklaarde Ban.

Het land is al weken onrustig door protesten tegen president Pierre Nkurunziza. Die wil zich in weerwil van de grondwet kandidaat stellen voor een derde ambtstermijn.