‘Bodem Griekse schatkist in zicht’
De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis. Foto: EPA

Griekenland heeft niet genoeg geld om volgende maand aan zijn verplichtingen tegenover het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voldoen. Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zondag op de Griekse televisie.

Griekenland moet in juni in vier termijnen in totaal 1,6 miljard euro aan rente en aflossingen betalen aan het IMF. Dat geld is er niet en zal daarom niet worden betaald, aldus Voutsis.

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht omdat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF. Zonder nieuwe steun dreigt het land binnenkort zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat moment kan zich volgens Voutsis dus al volgende maand voordoen.

Om vers geld te krijgen moet de Griekse regering de eurolanden en het IMF overtuigen van haar wil om verdere economische hervormingen door te voeren. De onderhandelingen daarover verlopen echter bijzonder moeizaam en een oplossing lijkt nog altijd niet in zicht.

Afgelopen week liet de Griekse premier Alexis Tsipras nogmaals weten hoopvol te blijven over de mogelijkheden om op korte termijn tot een akkoord te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en IMF-topvrouw Christine Lagarde gaven echter aan dat er nog veel werk te verzetten is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig