In Maleisië zijn 139 begraafplaatsen en 28 vermoedelijke kampen van mensensmokkelaars gevonden, nabij de grens met Thailand. Minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Amid is geschokt door de ontdekking.

De Maleisische politie heeft maandagvoormiddag bevestigd dat er bijna 140 begraafplaatsen zijn teruggevonden van migranten. Op sommige begraafplaatsen liggen meerdere lichamen. Hoeveel lichamen er in totaal zijn gevonden, kon politiechef Khalid Abu Bakar niet zeggen, maar dat het dodental veel hoger ligt dan de eerdere voorspellingen - waarbij sprake was van 100 doden - is zeker. 

Verschillende massagraven werden ontdekt op enkele honderden meters van de Thaïse grens, waar een maand geleden dezelfde soort begraafplaatsen werden teruggevonden. 'Ons forensisch team doet er alles aan om te achterhalen wie deze mensen zijn en wat er precies met hen is gebeurd', zei de politiechef.

In de 28 vermoedelijke kampen van mensensmokkelaars die werden blootgelegd tussen 11 en 23 mei konden telkens tussen de 100 en de 300 migranten wonen. De Maleisische politie onderzoekt elke piste. 'We zullen vinden wie dit gedaan heeft. We zullen niemand beschermen die betrokken is, ook de Maleisische autoriteiten niet', klonk het.

Valse beloftes

De vlucht van de Rohingya voor vervolging in Myanmar heeft het grootste vluchtelingendrama van de afgelopen decennia in Zuidoost-Azië veroorzaakt. Sinds begin mei zijn meer dan 3.000 mensen op overladen vluchtelingenboten deels compleet uitgeput aan de kusten van Maleisië en Indonesië gearriveerd.

In het zuiden van Thailand zijn eind april in de provincie Songkhla al verschillende massagraven met tientallen lijken ontdekt met vermoedelijk Rohingya- en Bengaalse immigranten. 

Vele Rohingya worden door mensensmokkelaars onder valse beloftes meegeloodst. Ze worden dan als gijzelaars in kampen in de jungle opgesloten, totdat hun families geld voor de overtocht naar bijvoorbeeld Maleisië hebben betaald. Dat hebben overlevenden achteraf verteld.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig