Bart Swings wint op de baan in Colombia zwaarste koers
Foto: BELGA

Bart Swings heeft op de voorlaatste dag van het Open Sudamericano de Patinaje een overwinning behaald op het zwaarste onderdeel, een punten-afvallingskoers. Swings zegevierde op de oranjekleurige piste in het Colombiaanse Cali in een wedstrijd over vijftig ronden (tien kilometer).

Net als de twee eerdere dagen op het 400 meter lange wegparkoers was Swings met zijn ploeggenoot Peter Michael uit Nieuw-Zeeland ruimschoots sterker dan de beste Zuid-Amerikanen. Pas sinds Michael zich begin dit sezoen bij Powerslide aansloot, skeeleren ze voor één team. De samenwerking tussen beide skaters, die in rijstijl en lengte weinig verschillen, verloopt voorbeeldig. De Colombiaan Oscar Cobo, geen lid van de nationale selectie, eindigde zaterdag (plaatselijke tijd) als derde. Bij de vrouwen won Johanna Viveros van de nationale Colombiaanse ploeg de koers.

Eerder op avond was Michael op de baan de snelste in een race over 1.000 meter. De Colombianen hebben Swings en Michael vooral uitgenodigd op om op te treden als sparringpartners in punten- en afvallingskoersen. In deze disciplines van het skeeleren hebben de ze de afgelopen jaren geen bijzondere prestaties verricht. Op de explosieve sprintnummers zijn ze sinds jaar en dag heer en meester. Ze warmen zich op voor de Panamerikaanse Spelen, die over twee maanden in Toronto worden gehouden.