Polen kiezen nieuwe president
Foto: REUTERS

In Polen zijn de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen huidig president Bronislaw Komorowski en europarlementslid Andrzej Duda

De 62-jarige Komorowski is de kandidaat van de conservatief-liberale regeringspartij Burgerplatform. Tegenstander Duda (43) is lid van de ethisch-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid van wijlen president Lech Kaczynski

Aanvankelijk werd een voorspelbare race verwacht: Komorowski had volgens de opiniepeilingen immers een comfortabele voorsprong, maar na de eerste verkiezingsronde van 10 mei moest hij onverwacht het onderspit delven. Duda haalde namelijk 34,76 procent van de stemmen tegenover 33,77 procent voor Komorowski.

De tweede ronde belooft opnieuw een nek-aan-nekrace te worden. Volgens een laatste peiling haalt Duda 51 procent van de stemmen, tegenover 49 procent voor Komorowski.

De Poolse president moet zijn land in het buitenland vertegenwoordigen en kan de wetgevende agenda in het parlement mee bepalen. Daarnaast heeft hij ook een vetorecht.

De presidentsverkiezingen gelden als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen later dit jaar.