Stoppen met roken loont, ook op oudere leeftijd
Foto: Photo News

Ook voor wie ouder is dan zestig of al een eerste poging achter de rug heeft, loont het om alsnog te stoppen met roken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) maant in Het Nieuwsblad op Zondag de overheid aan om ook voor wie een tweede poging waagt de meest doeltreffende medicatie (varenicline) terug te betalen.

Oudere rokers denken vaak dat het kwaad al geschied is en stoppen nog weinig uitmaakt. Maar dat klopt eigenlijk niet, zo bewijst nu ook nieuw internationaal onderzoek, uitgevoerd bij maar liefst 500.000 proefpersonen en recent gepubliceerd in de British Medical Journal

De studie toont aan dat rokers van boven de zestig dubbel zoveel kans hebben op een hartinfarct of hartstilstand. Wie na zijn zestigste nog rookt, loopt het risico om 5,5 jaar vroeger te sterven dan niet-rokers. Terwijl zelfs een zeventiger die stopt, nog jaren kan winnen en zijn levenskwaliteit gevoelig verhoogt, zegt Tabakstop.

Het uitbreiden van de terugbetaling van rookstopmedicatie zou de ziekteverzekering meer opleveren dan kosten, berekende Annemans. ‘Per 10.000 rokers gaat het om een besparing tussen 1,2 en 2,3 miljoen euro’, zegt hij in de krant.