'Ierse Kerk heeft <I>reality check</I> nodig'
De uitslag van het referendum werd uitbundig gevierd. Foto: epa

Een van de meest invloedrijke clerici van Ierland vindt dat de Kerk de realiteit onder ogen moet zien nadat het land in een referendum overweldigend voor het homohuwelijk heeft gekozen.

Volgens de aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, moet de Kerk weer aansluiting vinden bij de jongeren.

Maar liefst 62 procent stemde zaterdag voor een wijziging van de grondwet, waardoor mensen van hetzelfde geslacht zouden kunnen trouwen. De aartsbisschop zelf stemde ‘neen’. Volgens hem moeten homorechten gerespecteerd worden ‘zonder de definitie van het huwelijk te veranderen’.

Maar een duidelijke meerderheid van de Ieren volgde zijn mening niet. Volgens hem moet de Kerk daaruit conclusies trekken. Aan de zender RTE zei de aartsbisschop: ‘we moeten stoppen en de realiteit onder ogen zien, niet de werkelijkheid gaan ontkennen’.

‘Sociale revolutie’

Volgens Martin hebben de Ieren gekozen voor ‘een sociale revolutie’. ‘De meeste van deze jonge mensen die ja hebben gestemd zijn het product van het katholieke onderwijs gedurende twaalf jaar. Ik vind dat er een grote uitdaging is om te zien hoe we de boodschap van de Kerk nog kunnen overbrengen.’

Ierland is het eerste land ter wereld waar de kwestie via een referendum wordt geregeld. Amper 22 jaar geleden stond homoseksualiteit nog in het Ierse strafrecht.

Analisten merken vooral een grote kloof tussen stad en platteland, waar de invloed van de Kerk nog groter is, en tussen oud en jong. Die laatsten toonden veel enthousiasme voor het referendum. De eerste homohuwelijken zouden al deze herfst kunnen plaatsvinden, bericht de Britse zender BBC.