Twee vakjury’s gediskwalificeerd in finale Eurovisiesongfestival
De inzending van Montenegro. Foto: EPA

De scores die de vakjury’s uit Montenegro en Macedonië uitdeelden tijdens het Eurovisiesongfestival, tellen niet mee. Dat maakte de organisatie van het evenement bekend in de nacht van zaterdag op zondag.

De jury’s werden volgens de organisatie gediskwalificeerd na overleg met de toezichthouder. De puntenverdeling van de twee landen is daardoor volledig gebaseerd op de stemmen van tv-kijkers. Het is nog onduidelijk wat er precies is misgegaan.

De inzending van Zweden, Mans Zelmerlow met het popnummer ‘Heroes’, won het festival uiteindelijk met 365 punten. Rusland, vertegenwoordigd door Polina Gagarina met ‘A Million Voices’, eindigde met 303 punten op de tweede plaats, gevolgd door Italië, met het opera-trio Il Volo en ‘Grande Amore’ (292 punten). Samen met de vierde plaats voor België was dat exact de uitslag die de bookmakers hadden verwacht.

België kreeg in totaal 217 punten. Frankrijk, Nederland en Hongarije gaven Loïc Nottet de maximumscore van twaalf punten, Zweden en Rusland gaven elk tien punten. Enkel van Montenegro, Malta en (uiteraard) België kreeg hij geen punten. De 19-jarige Waalse zanger eindigde met ‘Rhythm Inside’ ook tweede in de eerste halve finale van zondag, na Rusland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig