‘Bijklussen moet kunnen tot 500 euro per maand’
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft een nieuw voorstel om het zwartwerk te bestrijden: hij stelt voor om iedereen belastingvrij of tegen een lager tarief te laten bijklussen tot 500 euro per maand. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Bijklussen voor buren, familie of een vereniging moet kunnen in ruil voor een redelijke vergoeding in het witte circuit, zei Bart Tommelein gisteren in een interview met de Gazet van Antwerpen. Hij wil daarvoor een nieuw systeem opzetten.

De staatssecretaris vindt dat wie bovenop zijn loon bijklust, daarvoor niet gestraft mag worden. ‘Mensen die zich bijvoorbeeld engageren als coach in een sportclub of als vrijwilliger voor het Rode Kruis, moeten daarvoor op een redelijke manier kunnen vergoed worden en niet via een uitbetaling in het zwart’, luidt het.

Hij wijst erop dat het hier niet gaat om fulltimejobs. ‘We hebben gewoon nood aan nieuwe, meer flexibele statuten met minder fiscale en sociale druk.’

Wie vandaag bijklust, wordt daar vaak zwaar op belast als hij dat in het wit wil doen. In veel gevallen moet men zelfs zelfstandig worden in bijberoep, wat een hele administratieve rompslomp met zich meebrengt.

Volgens zijn woordvoerster Margot Neyskens denkt Tommelein aan een vrijstelling tot zo’n 500 euro per maand, 6.000 euro per jaar dus. Een groot contrast met de schamele 32,71 euro per dag, of 1.308,38 euro per jaar die vrijwilligers nu mogen bijverdienen.