Opnieuw braken in de Verenigde Staten rellen uit na de vrijspraak van een blanke agent. De politie arresteerde zaterdag een twintigtal demonstranten. De man had in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, twee Afro-Amerikanen doodschoten waarvan hij dacht dat ze ongewapend waren.

Onmiddellijk na de uitspraak protesteerde een massa mensen voor het gerechtsgebouw in Cleveland en scandeerde ‘Geen gerechtigheid - geen vrede’. De autoriteiten vreesden voor grootschalige rellen, maar die vrees bleek ongegrond.

Een groep actievoerders stormde wel meteen richting de rechtbank. Daar werden ze tegengehouden door de oproerpolitie. De boze meute vertrok echter na enkele minuten, maar toch heeft de politie een twintigtal arrestaties verricht. Ook zouden sommige mensen elkaar met pepperspray hebben bespoten.

De voorbije weken en maanden waren in verschillende Amerikaanse steden deels gewelddadige protesten uitgebroken, nadat blanke politiemannen zwarten hadden doodgeschoten of zwarten in hechtenis met geweld om het leven waren gekomen.

De feiten

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Ohio sprak de politieagent vrij. De man had eind 2012 na een achtervolging meer dan een dozijn schoten afgevuurd op twee ongewapende Afro-Amerikanen in hun auto. De aanklacht wegens doodslag kon niet staande gehouden worden, luidde het in de motivering van het vonnis.

De blanke agent, Michael Brelo, was op de motorkap van de vluchters (een man en een vrouw) gesprongen en vuurde zijn pistool af door de voorruit. Hij kon echter niet met zekerheid weten dat de beide zwarten ongewapend waren en kon zich bedreigd gevoeld hebben.

De aangeklaagde in Cleveland barstte na het vonnis in tranen uit.  Aan de achtervolging over meer dan dertig kilometer hadden in november 2012 tientallen agenten deelgenomen. In totaal vuurden ze 137 kogels af op de beide Afro-Amerikanen, maar enkel Brelo sprong destijds op de motorkap van de vluchtwagen. In geval van een veroordeling riskeerde de agent meer dan twintig jaar cel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig