Nouvel kan eindelijk stempel drukken op New Yorkse skyline

Bijna tien jaar nadat hij de plannen tekende, zal de Franse toparchitect Jean Nouvel langzaamaan zijn eerste wolkenkrabber in New York zien verrijzen. Verwacht wordt dat de nieuwe toevoeging aan de skyline van New York eind 2018 volledige afgewerkt zal zijn.

De wolkenkrabber (met werktitel 53W53 naar de locatie: 53 West 53rd Street) zal met een hoogte van 320 meter even hoog zijn als het Chrysler Building en komt vlak naast het Museum of Modern Art, dat ook de drie verdiepingen zal inpalmen met zijn kunst.

Verspreid over de overige 79 andere verdiepingen komen 139 appartementen, met prijzen die starten bij drie miljoen dollar. Wie helemaal bovenaan wil wonen (inclusief uitzicht op Central Park) zal meer dan zeventig miljoen dollar moeten neertellen.

Nouvel tekende een wolkenkrabber die naar boven toe steeds smaller wordt, wat betekent dat elk appartement een andere indeling kreeg. ‘Ik wilde voor een dialoog zorgen met het uitzicht en met de omringende gebouwen’, aldus de architect die in 2008 de Pritzker Prize won.

De plannen voor het gebouw liggen al sinds 2006 op tafel maar door de vastgoedbubbel en financiële crisis worden ze nu pas uitgevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in