De Ieren hebben in een referendum met 62,1 procent gestemd voor legalisering van het homohuwelijk. 37,9 procent was tegen, zo bleek zaterdag uit het eindresultaat. De opkomst in het referendum, dat vrijdag werd georganiseerd, lag opvallend hoog.

Hoewel het officiële resultaat van het referendum pas rond 19.00 uur werd bekendgemaakt, gaven de eerste prognoses al aan dat een meerderheid zich achter de legalisering van het homohuwelijk schaart. Daarop kwamen heel wat Ieren op straat in Dublin om de doorbraak te vieren.

Voortaan zal aan de Ierse grondwet een zin worden toegevoegd: ‘Het huwelijk wordt gesloten door twee mensen zonder onderscheid van sekse'. Het uitgesproken katholieke land is bovendien het eerste land dat huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht via een volksraadpleging invoert. Nog opmerkelijker: nauwelijks 25 jaar geleden was homoseksualiteit nog strafbaar.


Premier Edna Kenny was verheugd over de kiesopkomst. Slechts 60.000 mensen hadden zich voor de stemming in het kiesregister laten opnemen. Velen, vooral jonge mensen, kwamen uit het buitenland naar huis terug om van hun kiesrecht gebruik te maken.

Het homohuwelijk werd door alle politieke partijen gesteund. De minister van Gezondheid Leo Varadkar, Ierlands eerste openlijk homoseksuele minister, verklaarde dat de campagne bijna als een sociale revolutie was. Talrijke bekende figuren feliciteerden Ierland met deze stap, onder hen ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, schrijfster JK Rowling en popzanger Ronan Keating.

Tot de tegenstanders behoorde vooral de katholieke Kerk. 'Mijn gelukwensen voor de ja-stemmers. Goed gedaan', zei de leider van de tegencampagne, David Quinn, en gaf daarmee zijn nederlaag toe.

Ook de organisatie Mothers and Fathers Matter, die zich fel had gekant tegen de grondwetswijziging, gaf zich gewonnen. 'Het resultaat van vandaag werd mogelijk gemaakt door de regering, nadat ze bepaalde beloftes had gedaan met betrekking tot draagmoederschap, adoptie en andere zaken. Vele kiezers hadden gedacht dat ze ook dit moesten respecteren.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig