Is Game of Thrones' verkrachtingsscène de druppel?
Foto: ap
Hoewel de HBO-serie wereldwijd miljoenen fans heeft omwille van de verrassende plotwendingen, vinden verschillende toonaangevende Amerikaanse figuren dat de laatste aflevering van afgelopen zondag een stap te ver ging. Die kritiek raakt intussen dan alweer een gevoelige snaar bij de onvoorwaardelijke fanclub van Game of Thrones.

Opgelet! Dit artikel bevat spoilers!

Het was een slotscène zoals we er nog geen enkele gezien hebben zondag in de HBO-reeks Game of Thrones. Dat de makers van de serie regelmatig de grenzen van het aanvaardbare opzoeken, is intussen wel geweten. Wie niet kan leven met incest en bloedvergieten op het scherm, kijkt beter niet. Maar dat de slotscène van afgelopen zondag net een vrouwelijk boegbeeld - Sansa Stark - aan de schandpaal nagelde door haar bruut te laten verkrachten, is ondenkbaar voor feministen en heel wat Amerikaanse beroemdheden.

Waar ligt de grens?

Sansa Stark werd doorheen de televisieserie opgevoerd als een meisje dat zich volop ontwikkelde tot een volwassen vrouw. Dat ze op haar huwelijksnacht met de sadistische psychopaat Ramsay Bolton wordt verkracht en dat haar pleegbroer, Theon Greyjoy, moet toekijken, is onaanvaardbaar voor vele kijkers.

De kijker stelt zich op Twitter en andere sociale media meermaals de vraag: waar ligt de grens nog bij Game of Thrones en is er nog wel een grens?

Voor de Amerikaanse senator Claire McCaskill is de scène zelfs de druppel om niet langer te kijken.

'Sansa is een volwassen vrouw: stop met zeuren'

Intussen is er echter een hele tegenbeweging in gang gezet die het opneemt voor de makers van de serie. Commentaren als 'Sansa is een volwassen vrouw: stop met zeuren' en 'verkrachting hoort nu eenmaal bij de setting van zo'n serie: leer er mee leven of stop met kijken', zijn schering en inslag.

De schrijver van de omstreden aflevering, Bryan Cogman, verdedigt zich dan weer door de keuze van Sansa centraal te stellen: 'Sansa is niet dat kleine, gebroken vogeltje. Ze is een wilskrachtige vrouw die er bewust voor heeft gekozen om te trouwen met een psychopaat. Enkel zo kan ze terugkeren naar haar thuisland. Met de gevolgen van die keuze - een afschuwelijke en intense toekomst  - zal ze moeten leren leven.'