Topfavoriet Songfestival onder vuur door homo-uitspraken
Foto: EPA

Måns Zelmerlöw, de Zweedse inzending voor het Eurovisiesongfestival, wordt één dag voor de grote finale op de korrel genomen vanwege eerdere uitspraken omtrent homoseksualiteit. Er zijn beelden opgedoken van de favoriet bij de bookmakers waar hij homoseksualiteit als 'onnatuurlijk' bestempelde.

De feiten vonden vorig jaar plaats tijdens de Zweedse kookshow Pluras Kök. 'Ik geloof dat mannen worden geboren met een automatisch richtingsgevoel naar vrouwen', zei hij op een gegeven moment. 'Andersom hebben vrouwen dat ook richting mannen. Afwijkingen, dus mannen die op mannen vallen, zijn niet zo natuurlijk', aldus Zelmerlöw. Hij besloot met te zeggen dat homoseksualiteit niet het doel kan zijn van het mensenras.

Het leverde hem na de show een golf aan kritiek op, met openlijke excuses als gevolg. 'Aan iedereen die aanstoot heeft genomen aan mijn uitspraken. Ik geloof en hoop dat de meerderheid weet dat ik verschillen en alle vormen van liefde respecteer.' Maar nu Zelmerlöw vertoeft op het Eurovisiesongfestival, dat in Wenen plaatsvindt dankzij de winst vorig jaar van Conchita Würst, ligt de Zweedse zanger opnieuw onder vuur.

Zweden, dat zich gisteren kon plaatsen voor de grote finale van zaterdag, staat bij de bookmakers momenteel als dé grote favoriet om de liedjeswedstrijd te winnen. Daarna volgen Rusland, Italië en de Belgische inzending Loïc Nottet. Of Zelmerlöw stemmen zal verliezen vanwege zijn eerdere homo-uitspraken, is nog onduidelijk. Zweden treedt als tiende land op, twee nummers later is het de beurt aan België.