'Prosecco wordt deze zomer schaarser en duurder’

Prosecco is de laatste jaren aan een opmars bezig, ten koste van zijn Spaanse concurrent cava. Maar de Italiaanse schuimwijn zou deze zomer wel eens minder rijk kunnen vloeien, waarschuwen de fabrikanten.

Fans van prosecco zijn bij deze gewaarschuwd: het is mogelijk dat we deze zomer rekening moeten houden met een tekort van de Italiaanse schuimwijn. Reden daarvoor is de slechte oogst van vorig jaar.

Roberto Cremonese, export manager van proseccofabrikant Bisol heeft het op de vakwebsite The Drinks Business over een terugval van vijftig procent van de productie in sommige gebieden. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met een prijs die dubbel zoveel kan stijgen.

‘We zullen pas in augustus weten hoe groot het probleem is, wanneer de handelaars hun voorraad vrijgeven. Op dit moment weten we niet hoeveel prosecco zij achterhouden.’

‘Net omdat er zoveel vraag is naar prosecco, worden er maar mondjesmaat hoeveelheden losgelaten op de markt om zp de prijs op te drijven. In sommige gevallen zal de prosecco de helft duurder worden’, waarschuwt Cremonese.

Twee erkende gebieden

De prosecco wordt gemaakt in twee erkende gebieden, net zoals dat met de Franse champagne het geval is. De proseccodruiven uit het DOCG-gebied (regio Valdobbiadene) zijn relatief goed uit de oogst gekomen, maar die uit de lager gelegen DOC-gebieden hebben het hard te verduren gekregen.

‘Veel wijnranken in de DOC-gebieden waren nieuw aangeplant en raakten doorregend. De druiven werden daardoor rot waardoor de oogst op sommige plekken werd gehalveerd’, aldus Cremonese.

De stijgende prijzen kunnen misschien de opmars van prosecco stuiten. Terwijl in 2014 de verkoop ervan wereldwijd nog met 27 procent steeg, ziet het er dit jaar dus een pak somberder uit.