Radiojournalist doodgeschoten in Zuid-Soedan
Ondervoede kinderen in een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Soedan, 2014 Foto: AFP

Gewapende mannen hebben woensdag een journalist van een radio in Zuid-Soedan doodgeschoten in het oosten van het land, dat getroffen is door een burgeroorlog. Dat kondigden de collega’s van de journalist vrijdag aan.

Pow James Raeth, een correspondent van de onafhankelijke zender Radio Tamazuj, is gedood met een van zijn vrienden in de stad Akobo door gewapende individuen, aldus de radio. De zender citeerde de commissaris van de lokale overheid, Tut Chol Rial. Volgens die commissiaris is de dood van de journalist ‘niet opzettelijk’ en was die geraakt tijdens een vuurgevecht tussen twee rivaliserende, gewapende groepen.

‘We veroordelen de absurde dood van Pow James Raeth, iemand die werkte voor vrede, onderwijs en informatie van het publiek’, verklaarde de radiozender in een persbericht.

Plaats 125

Zuid-Soedan scoort, volgens een rangschikking van de ngo Reporters zonder Grenzen, zeer slecht op het vlak van persvrijheid. Het staat op plaats 125 van de 180 landen. Mensenrechtenorganisaties onderstreepten verschillende malen dat de Zuid-Soedanese veiligheidsdiensten journalisten aanvallen en zo ieder debat in de kiem smoren over de manier waarop de burgeroorlog beëindigd moet worden.

Bij het geweld, dat in december 2013 begon, vielen al tienduizenden doden. Het conflict brak uit toen president Salva Kiir zijn vicepresident Riek Machar, vandaag leider van de gewapende rebellie, ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig