In het Crematorium Westlede in Lochristi neemt de schrijverswereld vrijdagmorgen afscheid van de vorige week op 85-jarige leeftijd overleden bekroonde schrijver Jef Geeraerts.

Onder meer auteurs Tom Lanoye, Stefan Hertmans, Bavo Dhooge, Stan Lauryssens en Peter Verhelst zijn op de uitvaart aanwezig, net als onder meer de Gentse ereburgemeester Frank Beke en filosoof Etienne Vermeersch, die Geeraerts persoonlijk en van zijn literatuur kenden. ‘Zijn Gangreen-cyclus was overweldigend. Geeraerts was ook heel precies, hij belde me soms om Latijnse woorden of details uit de bijbel te verifiëren’, zei Vermeersch voor de plechtigheid.

Auteur Stefan Hertmans noemt Geeraerts één van de grootste Belgische auteurs van de laatste vijftig jaar. ‘Geeraerts was een socioloog, hij hield de vinger aan de pols van de samenleving’, klonk het verwijzend naar de seksuele thema’s en het (post)koloniale verleden dat Geeraerts nooit uit de weg ging.

Op het herdenkingskaartje, waarop een zwart-witportret prijkt gemaakt door Stephan Vanfleteren, legt Geeraerts zelf uit wat voor hem het schrijverschap is. De tekst is een fragment uit ‘De spoken van Jef Geeraerts’, een boek dat zijn vrouw Eleonore Vigenon over hem schreef. 

Op de dienst zullen onder meer Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) het woord nemen, de zoon van de overleden zus van wijlen Eleonore Vigenon en uitgevers Harald Polis en Wim Verheije. Daarnaast zal een ex-medewerker van de Bijloke herinneringen ophalen aan Geeraerts muziekliefde. Ook schrijver Erwin Mortier en journalist Lieven Vandenhaute, zijn persoonlijke vrienden die hem aan het sterfbed bijstonden, zullen getuigenissen brengen.

Jef Geeraerts overleed op 11 mei in het Gentse UZ. De auteur van succesthrillers zoals De Zaak Alzheimer, waarvoor hij een ‘gouden strop’ voor beste misdaadroman kreeg, won met Black Venus (het eerste boek van de Gangreen-cyclus) in 1969 de driejaarlijkse staatsprijs voor verhalende proza. Aan de toekenning ging een verhitte discussie over de expliciete inhoud vooraf. In 1967 ontving Geeraerts met De Troglodieten de Arkprijs van het Vrije woord.