Klacht tegen Emir Kir (PS) voor tegenwerken repatriëring
Foto: Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hebben bij het parket een klacht ingediend tegen PS-kamerlid Emir Kir. Hij zou tussenbeide gekomen zijn bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw op 12 mei. Dat meldt De Standaard vanmorgen.

Bronnen dicht bij de politie zouden Kir aangeduid hebben als een van de aanstokers van een opstand aan boord toen de vrouw zich hevig verzette tegen haar repatriëring. ‘Onaanvaardbaar’, vinden Francken en Jambon. ‘Het is al de vierde keer dat een politicus het delicate werk van de luchthavenpolitie onmogelijk maakt.’

Maar Kir zelf heeft geen spijt van zijn actie. Hij en andere passagiers kwamen namelijk tussen omdat de omstandigheden van de uitwijzing ronduit ‘onmenselijk’ waren, reageert hij. ‘De passagiers begonnen zich op een bepaald moment ongerust te maken. Maar de politie stuurde hen, weliswaar na het nodige duw- en trekwerk, gewoon wandelen.’ Volgens Kir keerde de rust pas terug nadat een Afrikaanse man met de vrouw had gepraat.