Minister van Energie onder vuur
Minister van Energie Marie-Christine Marghem Foto: Bart Dewaele

Minister van Energie Marie-Christine Marghem is in een politieke storm terechtgekomen. Ze verzweeg wekenlang het advies over de heropening van Doel 1. De oppositie schiet met scherp en wil dat Marghem het omstreden wetsontwerp over de verlenging van de kernreactoren Doel 1 en 2 intrekt.

‘Als je Doel dan toch wil openhouden, kom dan met degelijk werk, niet met dit gebrol’, wierp SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte haar vandaag voor de voeten. Marghem wil de centrales openhouden zonder tijdrovende procedures. Dat voorstel wordt echter afgeblokt door de Raad van State. Het wordt zo onmogelijk om Doel 1 snel te heropenen. Vorige week meldde de minister nog dat ‘Doel 1 en 2 klaarstomen voor de winter zeker mogelijk was’.

Een jaar geleden werd Marie-Christine Marghem (MR) bij de voorstelling van de regering gepresenteerd als ‘kritische justitiespecialiste’. Marghem is minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling in de federale regering.

De 51-jarige politica uit Doornik komt nu dus in opspraak omdat ze pochte met haar ervaring als advocate en wel wist hoe een wetsontwerp juridisch te onderbouwen. In werkelijkheid schreef ze grotendeels een advies van het advocatenbureau Janson over. Ze smukte de tekst op en verzweeg de herkomst.

Kernuitstap

‘We moeten aan een nieuw energiesysteem werken. Ik geef mezelf tot het einde van het jaar om tot een resultaat te komen.’ Minister Marghem werkt momenteel aan een ‘Energiepact’. Dat moet het mogelijk maken om de kerncentrales binnen tien jaar te sluiten. ’De kernuitstap is een grote uitdaging. Helaas is er na de goedkeuring van de wet op de kernuitstap veel te weinig gebeurd om die wet ook te realiseren.’

Black-out vermijden

De grootste uitdaging voor de minister was om tijdens de vorige winter een eventuele black-out te vermijden. ‘Ik ga u heus niet verbieden om tussen 17 en 20 uur de deur van uw frigo te openen’, zei ze om aan te tonen dat de kans klein was dat het afschakelplan in werking zou treden.

‘Ik doe er alles aan om een black-out ook komende winter te vermijden’, verklaarde de politica in april. Toen beweerde ze nog dat het perfect mogelijk was om kernreactoren Doel 1 en 2 klaar te stomen voor de winter.

Gênant cadeau

Opvallend is dat de minister slechts één arm heeft. Dat verscheen in de media toen afscheidnemend minister Catherine Fonck (CDH) een gênante blunder maakte. Ze gaf bij de machtsoverdracht een symbolisch cadeau aan de nieuwe minister van Energie. Een pijnlijk moment, want Fonck gaf een zaklamp die je met de hand moet opwinden aan iemand die zonder rechterarm geboren is.

Marghem zetelde sinds 2003 voor MR in de Kamer. Met haar juridische achtergrond en ervaring als advocate was ze vooral actief in de commissie Justitie. Ze toonde zich af en toe kritisch voor het beleid van toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Ze was ook een van de MR-parlementsleden die tegen het wetsvoorstel rond euthanasie voor minderjarigen stemden.

Tot haar aanstelling in de regering was ze voorzitter van de commissie Justitie. Ze stond eerder al aan het hoofd van de bijzondere Dexia-commissie van 2011 tot 2012.