Nederlands marineschip doet recordvangst drugs in Caraïben
Een Belgische vissersboot. Foto: VUM

Het Nederlands marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft tijdens een operatie in de Caraïben een recordvangst van 6.000 kilo marihuana gedaan. Dat maakte het Nederlandse ministerie van Defensie donderdag bekend.

De drugs werden aangetroffen op een vissersboot die onderweg was van Jamaica naar Guyana. Aan boord van de Caribbean Soul waren twaalf mensen. Het schip en de bemanning zijn overgebracht naar Ponce in Puerto Rico, aldus de marine.

De grootste drugsvangst ooit door de Nederlandse marine in dit gebied was in 2008. Toen ging het om ruim 4.200 kilo cocaïne onderschept door het fregat Van Speijk.

Het patrouilleschip Zeeland met een 65-koppige bemanning is sinds februari actief in de Caraïben. Het schip helpt de kustwacht en werkt mee aan drugsbestrijding. Het fregat Zr. Ms. Van Amstel neemt volgende maand de taken van de Zeeland over.

De Franse douane brak eind vorige maand nog zijn record, maar dan met een vangst van 2.250 kilo cocaïne in de Caraïben. De actie was al maanden op voorhand voorbereid. Op 200 kilometer voor de kust van Martinique werd het schip, dat onder valse vlag vaarde, gecontroleerd. De Franse douane onderschepte in heel 2014 al 6,6 ton cocaïne.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig