Heropstart Doel 1 voor de winter bijna onmogelijk
Minister van Energie Marie-Christine Marghem Foto: Bart Dewaele

Een nieuw advies van de Raad van State maakt het zo goed als onmogelijk om de kerncentrale Doel 1 snel te heropenen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem heeft het advies bovendien wekenlang verzwegen.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) kampt al langer met juridische problemen rond de verlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. Een poging om uit het juridische moeras te raken via een wet met retroactieve kracht, werd afgeblokt door de Raad van State. Nu blijkt dat de Raad van State nog veel verder gaat in zijn kritiek. De Raad zegt voor het eerst onomwonden dat er een internationale consultatie én een nieuw milieueffectenrapport nodig zijn om de centrale Doel 1, die sinds 15 februari is gesloten, te heropenen. Anders schendt de regering internationale verdragen en Europese richtlijnen.

Daarmee wordt het wetsontwerp van Marghem, dat de centrales open wou houden zonder die tijdrovende procedures, bijna helemaal onderuitgehaald. De achterpoortjes die de Raad in vroegere adviezen suggereerde, zijn gesloten. Doel 1 heropenen voor de volgende winter wordt juridisch zo goed als onmogelijk.

Merkwaardig is dat de minister het advies al sinds 8 mei kent, maar toch doorzette met haar wetsontwerp om de kerncentrales zonder die procedures te heropenen. De minister verzweeg de kritiek, tot de conferentie van de voorzitters, het bestuur van de Kamer, haar gisteren dwong om het rapport vrij te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig