De Brusselse beurs boekte woensdag een lichte winst. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, verdapperde 0,28 procent tot 3.752,09 punten.

De grootste winsten werden echter op de tweede rij gerealiseerd, waar ThromboGenics en CFE voor vuurwerk zorgden.

ThromboGenics won 12,45 procent om af te sluiten op 5,87 euro. De biotechtitel dankte de opsprong aan de instap van Philippe Vlerick in het kapitaal van de onderneming. Hij bezit nu 3,6 procent van de producent van het oogmiddel Jetrea.

Voor wie al geruime tijd aandeelhouder is, is het echter een schrale troost. In januari 2013 werd voor een aandeel nog 47,10 euro betaald. Nadien daalde de koers scherp wegens tegenvallende commerciële resultaten voor Jetrea.

CFE

CFE klom 4,82 procent tot 108,70 euro. Het bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal nochtans 0,1 procent teruglopen tot 817,5 miljoen euro. Belangrijker was echter de omvang van het orderboekje. Dat was eind maart met 4,715 miljard euro 32 procent beter gevuld dan eind december. Vooral de baggerdivisie Deme droeg daartoe sterk bij.

Ackermans & van Haaren profiteerde als grootste aandeelhouder van CFE mee. De holding werd 2,32 procent meer waard bij een slotkoers van 114,65 euro en was daarmee de best presterende elitewaarde.

Engie, het voormalige GDF Suez, volgde met een winst van 2,00 procent bij een slotkoers van 18,64 euro. De nutstitel bouwde voort op zijn vooruitgang van dinsdag, toen hij 2,67 procent steeg.

Dalers

Bij de dalers stond Ablynx vooraan. De biotechgroep haalde voor 100 miljoen euro aan vers geld op via de uitgifte van een converteerbare obligatie op vijf jaar. De beleggers vrezen voor een verwatering eens de obligatie wordt omgezet in aandelen en stuurden de titel 5,05 procent lager tot 10,16 euro.

Ook Dexia had een mindere dag. Het aandeel van de restbank werd 4,76 procent bijgeknipt tot 0,06 euro na de publicatie van tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal. De instelling zag de gunstige trende van de vorige kwartalen onderbroken worden door het aanleggen van een voorziening voor de blootstelling aan het Oostenrijkse Heta Asset Resolution, dat in wanbetaling is. Het bezorgde Dexia uiteindelijk een recurrent nettoverlies van 212 miljoen euro.